Virtual Reality

Virtual reality is een techniek waarmee zintuigen op een nieuwe manier worden aangesproken. Je kunt dankzij virtuele werelden onbereikbare plekken bezoeken en unieke ervaringen creëren. Bovendien is VR met de komst van goedkope brillen toegankelijk geworden voor iedereen met een smartphone.

Het principe is eenvoudig. Een VR-bril sluit de gebruiker af van zijn omgeving. Het ingebouwde scherm toont twee beelden: eentje voor elk oog. Dit werkt net zoals de oude View-Master en geeft de illusie van een 3D-beeld. De VR-bril registreert ook de bewegingen van het hoofd van de leerling en past zo de beelden naar behoefte aan. Op het moment dat de hoofdbewegingen en de 3D-beelden naadloos op elkaar aansluiten, ervaar je een heel overtuigende illusie van de aanwezigheid in een andere wereld.

Een app voor VR

Kinderen leren wat Virtual reality is door zelf te experimenteren met de bril en een app op een iPhone. Er zijn verschillende apps beschikbaar die leuk zijn om mee te experimenteren. Een voorbeeld is Google Expeditions. Deze app is speciaal voor de Cardboard ontwikkeld en bedoeld voor in de klas. Je kunt er bijvoorbeeld mee onder water kijken, je tussen oude ruïnes begeven of op het oppervlak van Mars lopen.

Google Cardboard

Google Cardboard

 

Workshop

Tech Kids Studio heeft een workshop beschikbaar voor leerlingen in groep 7 en 8  van de basisschool. Virtual reality maakt het mogelijk om een 3D-wereld te simuleren die ons helemaal omsluit. Zo lijkt het of we ‘echt’ op een andere plek zijn terwijl we daar voor de deur niet uit hoeven.

In deze workshop maken leerlingen kennis met virtual reality en gaan ze zelf ervaren hoe het is om je op deze manier in een andere wereld te begeven. Ze ervaren verschillende toepassingen en onderzoeken welke mogelijkheden deze techniek met zich meebrengt. Tenslotte volgt er een groepsgesprek waarbij kinderen de voor- en nadelen van deze techniek met elkaar kunnen bespreken. 

 

Virtual Reality bril

Virtual Reality bril