Programmeren in groep 7 en 8

Leerlingen in groep 7 en 8 van de basisschool kunnen leren programmeren in Scratch. Scratch is een leuke, gratis en gebruiksvriendelijke programmeeromgeving die heel geschikt is voor beginnende programmeurs. In plaats van eindeloze regels programmeercode te typen, maak je gebruik van kleurrijke opdrachtblokken en stripfiguren in de online omgeving. Tech Kids Studio verzorgt lessen waarmee je wordt uitgedaagd om je eigen spel te maken!

Scratch is een on-line softwareprogramma waarmee kinderen kunnen leren programmeren. Het is een eenvoudige interface waar gekleurde script blokken, dit zijn zogenaamde programmeer blokken, ervoor zorgen dat het al snel duidelijk is welke blokken je in welke rubriek kunt vinden. Kinderen maken tijdens de eerste les gelijk hun eerste script, waarmee ze de kat over het scherm kunnen laten bewegen.

 

Logo Scratch

Logo Scratch

Workshop Scratch

Tech Kids Studio heeft een programma ontwikkeld dat bestaat uit 4 , 6 of 8 workshops waarin kinderen leren programmeren in Scratch. Na deze serie lessen zijn de kinderen in staat om zelf hun eigen spel te verzinnen. De leerlingen ontwikkelen ict basisvaardigheden en computational thinking wat 21e eeuwse vaardigheden zijn. Tevens leren ze om samen te werken, creatief te denken en oplossingsgericht te werken.

Scratch les groep 7 en 8

Scratch les groep 7 en 8

De ervaring van de kinderen

De workshops programmeren in Scratch voor leerlingen op de basisschool zijn allemaal gemaakt door Henrique Zaagman en in de praktijk uitgevoerd. Leerlingen van verschillende basisscholen hebben de lessen gemaakt tijdens de Coder[dojo]’s in Hoogeveen en Emmen. Ook op verschillende basisscholen in Hoogeveen en Heerenveen zijn de leerlingen er mee aan de slag gegaan.

De leerlingen die de smaak te pakken hadden vroegen als ze de les gemaakt hadden om verdieping. De volgende vragen werden mij regelmatig gesteld: “Juf, mag ik ook mijn eigen doolhof maken?” en “Juf, hoe maak je een nieuw level?”