Programmeren in Groep 5 en 6

Voor kinderen in groep 5 en 6 van de basisschool is er de app Scratch Jr. Met deze app kunnen kinderen spelenderwijs leren programmeren. Deze app is gratis te downloaden voor iPad en tablet. De app bestaat uit een speelveld en aantal kleine gekleurde blokken die stuk voor stuk code bevatten. In de app zit een bibliotheek met achtergronden en figuren die op het speelveld kunnen worden geplaatst. Door de code blokken naar het kladblok te slepen en aan elkaar vast te klikken, maken kinderen hun eigen animaties. Kinderen kunnen met deze app oefenen met het leren denken in stapjes wat de basis is van het programmeren.

 

Scratchjr app

Scratch Jr app voor groep 5 en 6

Workshop programmeren met Scratch Jr

Tech Kids Studio geeft programmeerles in Scratch Jr in groep 5 en 6 van de basisschool. In de eerste workshop leren de kinderen op basis van het lesmateriaal eenvoudige programmeer opdrachten uit te voeren. Ze leren hoe ze de blokken naar het werkblad slepen en wat de betekenis van elk blok is.  Door de blokken op de juiste manier aan elkaar te koppelen leren ze hoe ze figuren kunnen laten lopen, springen, dansen en zingen.

De opdrachten zijn heel verschillend zodat alle functies in de app aan bod komen. Leerlingen doen oefeningen waarbij ze bijvoorbeeld de zon onder laten gaan of een auto door de stad laten rijden. Ze kunnen poppetjes met elkaar laten praten en dieren een wedstrijdje laten doen.

 

Scratchjr-interface

Scratch Jr interface

In de tweede workshop kunnen ze hun eigen project verzinnen. De leerlingen kunnen hun eigen creativiteit toepassen. Ze weten nu hoe het programma werkt en wat je er allemaal mee kunt doen. De kinderen ontvangen een werkblad waar ze hun eigen project op kunnen uitwerken. Ze leren dit op een gestructureerde wijze aan te pakken.

iPad scratchJR groep 5 en 6

iPad scratchJR groep 5 en 6

Deze workshop is inmiddels al gegeven op vier basisscholen in Heerenveen en omgeving. De kinderen krijgen door de opdrachten plezier in het programmeren en gaan daarna met hun eigen creativiteit aan de slag om hun eigen spel te programma.

De ScratchJr-app is beschikbaar voor iPad en Android-tablet en is geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar.